You are currently viewing Матраци с Бонел пружини: какво представляват, плюсове и минуси, как да изберем

Матраци с Бонел пружини: какво представляват, плюсове и минуси, как да изберем

Матраци с Бонел пружини: какво представляват, плюсове и минуси, как да изберем?

Всеки матрак има свои собствени характеристики, може да е подходящ за един човек и да не е подходящ за друг. Не е тайна, че здравето на човека зависи пряко от качеството на съня му. Ако леглото е напълно удобно и уютно, тялото заема най-добрата позиция, съответно мускулите са напълно отпуснати и човек си почива. Най-качествените и най-популярни са ортопедичните матраци, които благодарение на своите свойства и характеристики могат да осигурят добро качество на съня.

Пружинната система на матрака играе много важна роля, тъй като в процеса на разработване на матрака са участвали пряко лекари ортопеди и обикновени потребители. Всеки човек трябва да избере матрак специално за себе си, за да може да избере най-подходящия вариант. При обзавеждането на мястото за спане е необходимо да се избере матрак, който е подходящ за основата на леглото. В тази статия ще разберем всички нюанси на този модел матрак, ще определим плюсовете и минусите при използването му.

Какво е матрак с Бонел Пружини

Напоследък много купувачи правят избор в полза на матрака Bonnel. Това е продукт, който ще се хареса на всеки потенциален купувач, защото има положителни свойства, които могат да осигурят пълноценен и качествен сън. Бонел матракът е продукт, който има зависим пружинен блок вътре и всички компоненти са свързани помежду си.

Благодарение на това теглото на човека се разпределя равномерно върху цялата повърхност. Съответно спането само върху пружини не е много удобно, затова между пружините има слой латекс, термофилц, полиуретан или мемори пяна.

Може да се каже, че този матрак е с метална основа, която осигурява надеждност и издръжливост, а също така позволява да се използва дълго време. Производителите наблягат именно на надеждността и лесния процес на работа с този продукт, тъй като в последно време има много нискокачествени варианти.

Характеристики на матраците с Бонел Пружини.

Пружинната система на този тип матрак се счита за най-простата от всички. Това обаче не се отразява на надеждността и качеството. Такава система се нарича още класическа система. Пружинната система за матраци Bonnell е създадена доста отдавна, но въпреки това не е загубила популярността си. Днес този модел матраци е напълно лишен от почти всички недостатъци, които са били в миналото.

Например, няма скърцане, което преди беше характерно за този тип матраци, експлоатационният живот е значително увеличен, подобрена е еластичността на повърхността и е повишена устойчивостта на натоварване. Освен това цената на матрак с Бонел е много по-ниска, отколкото преди. Ако изберете зависим пружинен блок в матрак Bonnel, трябва да се отбележи, че всички пружини са свързани помежду си с метална тел.

Това позволява цялата повърхност да се използва равномерно за сън, така че продължителността на живота на продукта значително се увеличава. От друга страна, човек ще се чувства така, сякаш лежи в хамак. Това е един от недостатъците, тъй като в такъв случай за ортопедичен ефект от използването на такъв матрак не може да става и дума.

Ако изберете система Bonnell за двама души, трябва да се отбележи, че ефектът на „вълната“ се усеща силно, което означава, че спящият човек ще усеща всички движения на партньора си, дори и най-малките. Производителите се опитват да намалят колкото е възможно повече тези недостатъци на матрак Bonnell.

Защо да купувате нов матрак?

За кого е подходящ такъв матрак?

Този модел матрак може да се използва както у дома, така и в хотели или лечебни заведения. Това е разбираемо, тъй като тези матраци са надеждни, висококачествени и издръжливи. За използване у дома е по-добре да изберете версията с единично легло, за да почивате във вилата или да приемате гости. Не е съвсем рационално да поръчате двоен модел, тъй като не е много удобно за двама души да спят на такъв матрак, особено ако хората имат различно тегло. Ако човек има здравословни проблеми, е по-добре изобщо да не купува такъв матрак. За децата тази опция няма да е най-добрата, но все пак е възможно да я купите за известно време.

Предимства и недостатъци на продуктите с бонел

Както всички други продукти от този тип, матраците Bonnel имат както предимства, така и недостатъци. Предимствата включват:

 • Способността да издържа на сериозни натоварвания за дълъг период от време;
 • Евтин;
 • издръжливост и доказана надеждност, ще издържат поне 10-12 години;
 • качество, което е издържало проверката на времето;
 • добра еластичност;
 • отличен обмен на въздух и влага.

Недостатъците са:

 • „Ефектът на вълната“, който се изразява в усещане на движението на партньора унищожават всякакъв ортопедичен ефект на този тип матрак, особено ако много хора седят дълго време върху матрака;
 • има вероятност след известно време матракът да се „разшири“ да увеличи размерите си в ширина и дължина, затова трябва да се обръща от време на време;
 • може да се появи пукане или скърцане, което може да се дължи на износването на вътрешните компоненти;
 • може да се счупи някоя от пружините поради натоварване, но това се случва много рядко.

След като знае всички положителни и отрицателни аспекти, купувачът може да избере матрак.

Кой матрак е най-добрият избор за качествен сън?

Не трябва да се забравя, че продуктите с независим пружинен блок имат компоненти с много по-малък диаметър, отколкото при други продукти. Ето защо се оказва, че на един квадратен метър те са много повече, т.е. 260 броя и повече. По този начин се подобрява гъвкавостта и се запазва еластичността на матрака. В резултат на тази ситуация анатомичният ефект се подобрява, т.е. структурата напълно поема формата на човешкото тяло, мускулите на гърба се отпускат и гръбначният стълб остава прав.

Що се отнася до матрака Bonnell, той се отличава със зависимия пружинен блок, което означава, че за тези, които търсят продукт с ортопедичен ефект, е по-добре да не купуват тази опция. За хора, които имат здравословни проблеми, е по-добре да си купят матрак с независим пружинен блок. Въпреки че цената им е много по-висока от тази на продуктите с Bonnell.

Във всеки случай трябва да се ръководите от собствените си нужди и желания, като здравословното състояние също играе важна роля при избора на матрак.

Как да изберем правилния матрак?

При закупуването на матрак, освен вида на пружинния блок, трябва да се вземат предвид и следните аспекти:

 • Размерът на матрака трябва да е напълно съобразен с размера на леглото.
 • Твърдостта на продукта – трябва да се ръководи от възрастта, теглото и здравословното състояние на човека.
 • Необходимост от закупуване на протектор за матрак. Той е добра защита срещу прах, акари и други паразити.
 • Наличие или отсъствие на омекотяващ слой. Ако говорим за видовете слой, той е латекс, кокос, филц, полиуретанова пяна, меморипяна.

В повечето случаи именно тези фактори формират крайната цена на продукта. В някои случаи цената може да бъде изчислена и въз основа на марката. Първият аспект е много важен, тъй като често хората купуват матраци Bonnel на случаен принцип и след известно време ги връщат, защото не пасват конкретно на тяхното легло. Качественият и надежден матрак Bonnel ще служи дълго време, без да се повреди, така че не е нужно да се притеснявате, че след известно време ще си купите нов продукт. Не забравяйте, че здравият сън е ключът към успеха на човека и показател за неговото ежедневно психологическо и физиологично състояние, затова е най-добре да се погрижите за него предварително.

Вашият коментар